Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Glasba, ki poboža dušo
Naši stanovalci - Janko Lapuh
Glasba, ki poboža dušo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.06.2023 07:46

25. maja je naš stanovalec, gospod Janko Lapuh praznoval svoj okrogli jubilej, 90 let.

Maja Praper

Gospod Janko se je rodil leta 1933 v Celju, vendar se je hitro preselil v Dravograd, k očetu.  Že v mladosti je ugotovil, da je njegova duša umetniška. Začel je slikati, glasba pa je bila že od nekdaj njegova ljubezen.

Petje se je učil v Mariboru, pri gospe Ivanki Ribič. Ko je zaključil šolanje je dobil priložnost za delo v Mariborski operi, kjer je bil član zbora. Tam je služboval 8 let.  Poklicna pot ga je ponesla v nemški Hagen, kjer je bil 3 leta. Ko se je pokazala priložnost za delo v Grazu v Avstriji, se je prijavil na avdicijo in bil izbran v zbor operne hiše. Tam je bil zaposlen 22 let, 1993 se je upokojil.

Njegovi sorodniki so mu pomagali pri nakupu hiške v Libeličah, ki si jo je uredil kot počitniško hišico, kasneje je tam prebival. Gospod Janko ima hčerko, ki živi v Gornji Radgoni. Pove, da ga redno obiskuje.

Glasba, ki poboža dušo

Ko se mu je pred 4 leti zdravstveno stanje poslabšalo, skrbi zase ni več zmogel in odločil se je, da se preseli v naš dom. Vsak dan gre v delavnico, kjer ustvarja. Zopet se je lotil slikanja. Njegova slika krasi avlo našega doma. Gospod Lapuh je aktiven član domskega pevskega zbora. Srečamo ga na vsaki prireditvi, ki jo organiziramo.

Pred zaključkom najinega zanimivega pogovora sva zapela še eno pesem – iz njegove sobe je za trenutek zazvenela Santa Lucia.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda