Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zelo redka vrsta ptice v Libeličah
Libeliče
Zelo redka vrsta ptice v Libeličah
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.04.2024 21:53

V Libeličah se je ustavila Maggie, zelo redka ptica selivka klavžar.

Artur Švarc Aleš Mlačnik

Klavžar ali grivasti ibis (geronticus eremita) je velika ptica selivka, ki živi v pustih, polpuščavnatih in skalnatih življenjskih okoljih, velikokrat blizu tekočih voda. Razpon peruti je med 120 in 135 centimetrov, tehta nekaj čez kilogram, v dolžino meri 80 centimetrov. Prepoznavna je po neoperjeni rdeči glavi in dolgem ukrivljenem rdečem klunu. Gnezdi v kolonijah jugovzhodne Anatolije, puščavah Srednjega vzhoda in Afrike, leže 2 do 3 jajca, prehranjuje pa se z žuželkami in manjšimi živalmi.  Nekoč je bil veliko bolj razširjen tudi na območju Alp, čeprav je v naših krajih izumrl že pred 400 leti. Ibisa so zelo cenili že faraoni, zdaj pa je na seznamu ogroženih vrst. V divjini jih je le še okoli 420. 

Občasno se vrača tudi v Srednjo Evropo, večkrat ga je mogoče opaziti tudi pri nas, kot te dni na Libeliškem polju. Ker je večina opremljenih z GPS oddajniki, ornitologi in ljubitelji fotografije spremljajo njihovo pot. Ptič, ki je sedel v Libeličah, je ona in ima ime Maggie. Že lani je drugega ptiča na pliberškem polju fotografiral David Pirnat, letos v Lieličah pa Maggie še Aleš Mlačnik. 

Staro slovensko ime zanj je klavžar, izhaja pa iz nemške besede Klausner, ki pomeni samotar, puščavnik. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda