Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
20 let Društva klekljaric Koroške
20 let Društva klekljaric Koroške
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.04.2024 00:12

Klekljarice Sotočje Dravograd smo članice Društva klekljaric Koroške, ki letos praznuje 20 let skupnega delovanja, učenja tehnik klekljanja, ustvarjanja in predanosti klekljani čipki. Ob tej priložnosti smo v mesecu marcu pripravile pregledno razstavo v Galeriji Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Mira Časar

Čipke so bile postavljene v treh sklopih. Največji del je bil posvečen eni najboljših risark vzorcev za klekljanje na Slovenskem Irmi Pervanja. Na njenih vzorcih smo se učile kot začetnice in njeni papici (kot jim pravimo) nas spremljajo skozi vsa leta izpopolnjevanja. Drugi sklop je predstavljala razstava, s katero smo se članice OIDFe iz Slovenije lani predstavile na Svetovnem kongresu v Novi Gorici in Gorici. Zaradi poplav se kongresa nismo mogle udeležiti, zato smo bile vesele, da je razstava prišla v goste k nam. Svoje čipke so prispevale tri naše klekljarice Mira Časar, Terezija Kordež in Anja Onuk. Tretji del so predstavljale balerine, plesalke v čipkastih oblekah, ki so nastale v Dravogradu, ko smo želele čipke uporabiti malo drugače. Idejo so uresničile Sonja Lah ter Petra in Ina Šoštar. Poleg klekljarske razstave so člani Koroškega filatelističnega društva pripravili filatelistično razstavo na temo klekljana čipka.

V počastitev 20. obletnice Društva klekljaric Koroške smo skupaj s Koroškim filatelističnim društvom izdale osebno znamko, priložnostni ovitek in priložnostni poštni žig, ki je bil v uporabi 5. marca 2024 na pošti Ravne na Koroškem.

Vpetost v lokalno skupnost, medsebojno druženje in sodelovanje so najboljše zagotovilo, da se bo klekljanje v naših krajih ohranilo, prenašalo iz roda v rod in med seboj povezovalo vse generacije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda