Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Po nova znanja na Ljudsko univerzo Ravne na Koroškem
Izobraževanje
Po nova znanja na Ljudsko univerzo Ravne na Koroškem
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.05.2024 10:25

Ljudska univerza Ravne na Koroškem je javni zavod za izobraževanje odraslih z najdaljšo tradicijo na Koroškem, ki letos v septembru obeležuje 65 let delovanja.

Petra Penec Timotej Žvikart

Na LURI, kot ji rečemo krajše, deluje Koroško informacijsko in svetovalno središče (KISS), ki nudi brezplačno informiranje in svetovanje, namenjeno mladostnikom ter odraslim vseh starosti. V okviru javne službe na področju izobraževanja odraslih, katere financer je Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, LURA pokriva UE Dravograd in UE Ravne na Koroškem.

V prvi polovici letošnjega leta smo na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem izpeljali pester nabor predavanj, delavnic in tečajev, na katerih beležimo vedno boljši obisk občanov Dravograda. Pri pripravi dogodkov upoštevamo uporabnost in raznovrstnost ponujenih vsebin, saj si želimo k učenju privabiti čim širšo publiko. Letos smo že spoznavali, kako na zdrav način izgubljamo kilograme, se seznanili s prednostmi uporabe čebeljih proizvodov za dobro počutje, z ukrepi za preprečevanje demence, pridobili osnove s področja zavarovanj, ustvarjali velikonočne košarice, se preizkusili v polstenju, usvajali smernice oblikovanja vrtov ter se srečali s številnimi drugimi temami.

V pomladnih mesecih vsako leto prevzamemo vlogo koordinatorja Tednov vseživljenjskega učenja (TVU). Gre za pettedenski festival učenja, ki poteka v mesecu maju in juniju po vsej Sloveniji. Letos je že 29. po vrsti. V tem obdobju številni izvajalci na Koroškem vabijo na brezplačne izobraževalne dogodke ter tako skupaj z nami opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih. V letošnjem letu je naša skupna tema dogodkov »Sreča je v znanju«, ki simbolizira pomlad, čas prebujanja, nove začetke, nova znanja ter tudi priložnosti za srečo.

Kot konzorcijski partner sodelujemo v projektu Temeljne kompetence. Namen projekta, ki se je začel lani oktobra in bo potekal vse do sredine leta 2029, je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje (VŽU) ter nadgraditi kompetence, ki jih odrasli potrebujemo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja. Letos smo uspešno izvedli tečaje računalniškega opismenjevanja, tujih jezikov ter program za zdrav življenjski slog. Z izvajanjem bomo nadaljevali v jesenskih mesecih. Izvajamo tudi program Začetne integracije priseljencev (ZIP), ki ni namenjen le učenju slovenskega jezika, ampak tudi uspešnejšemu vključevanju v lokalno okolje, spoznavanju kulture ter prijetnemu druženju. Zaradi tega učenje slovenščine hitreje steče. Sposobnost aktivnega učenja je ena najpomembnejših kompetenc prihodnosti, saj se v današnjem globaliziranem in digitaliziranem svetu razmere hitro spreminjajo. Če želimo biti pripravljeni na prihodnost, mora vseživljenjsko učenje postati sestavni del naše miselnosti.

Vabljeni, da nas obiščete na našem sedežu na Ravnah na Koroškem, na spletni strani www.lura.si, socialnih omrežjih Facebook in Instagram ter skupaj z nami nadgrajujete znanje ter ga vključujete v svoje vsakdanje življenje.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda