Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
16. državni festival malih inštrumentalnih sestavov
Koncerti
16. državni festival malih inštrumentalnih sestavov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.07.2024 15:29

V Dravogradu je potekal že 16. državni festival malih inštrumentalnih sestavov, ki ga prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Robert Preglau Franci Kotnik

V soboto, 6. julija, je pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v Dravogradu potekal že 16. državni festival malih inštrumentalnih sestavov, katerega se je letos udeležilo kar devet glasbenih skupin. Festival se je v začetku nastajanja oblikoval predvsem za male trobilne sestave, saj še danes predstavlja izbor med slovenskimi trobilnimi sestavi za nastop v Guči v Srbiji. Kasneje se je razširil še na druge inštrumentalne sestave, saj se je pokazalo, da imamo v Sloveniji kar nekaj ljubiteljskih glasbenih skupin, ki pravzaprav nimajo možnosti nastopiti na državnem nivoju. Festival je tudi letos potekal v dveh delih in na dveh lokacijah, saj lokacije poskušamo prilagajati sestavom.

Tako smo v prvem delu, ki se je odvil ob 16.00 uri v cerkvi sv. Vida v centru Dravograda najprej prisluhnili zasedbam z resnejšo glasbo primerno za ta ambient, medtem, ko smo dva trobilna sestava lahko slišali ob 19.00 na velikem odru na prireditvenem prostoru Lukna.  Pred pričetkom drugega dela festivala so bila podeljena priznanja za prvi koncert, medtem ko so za drugi del festivala bila priznanja podeljena na koncu. 16. državni festival malih inštrumentalnih sestavov je strokovno spremlja profesor glasbe Andrej Ofak.

Pa še poglejmo, kdo so bili nastopajoči in kako so se odrezali.

V prvem delu v cerkvi sv. Vida so nastopili: Junior special orkester iz Škofljice pod vodstvom Francija Krevha ter prejeli zlato plaketo za doseženih 89 točk, Kvartet Flavt 4F iz Nove Gorice pod vodstvom Eneja Ljubiča Šinigoja so prejeli zlato plaketo s pohvalo za doseženih 92 točk, Dobovski rogisti pod vodstvom Roberta Deržiča so prav tako osvojili zlato plaketo s pohvalo za doseženih 92 točk, enako priznanje in število točk je dosegel tudi Kitarski ansambel Svarun iz Tržiča z vodjem Grego Bitežnikom, Mladinska sekcija Godbe Medvode in Jazz sekcija Godbe Medvode pod vodstvom Roka Škrlja sta dosegli zlato plaketo za osvojenih 89 točk, najlepšo oceno pa je prejel Mladinski saksofonski orkester SOS junior po vodstvom Lana medena in sicer zlato plaketo s pohvala za doseženih maksimalnih 100 točk.

V drugem delu sta se za nastop v Guči potegovali skupini Pivo in čevapi iz Postojne pod umetniškim vodstvom Primoža Petohleba in Tačmi brass band iz Cerkna, ki ga vodi Nejc Drole. V Gučo potujejo Tačmi brass band, saj so osvojili 99 točk in prejeli zlato plaketo s pohvalo. Tudi Pivo in čevapi so za doseženih 96 točk prejeli zlato plaketo s pohvalo.  Za Tačmi brass band bo to prvo gostovanje na enem največjih trobilnih festivalov na svetu v Guči. Glede na slišano pa smo lahko ponosni, ker vemo, da nas bodo vrhunsko zastopali v Guči, kjer bo letos festival potekal med 2. in 4. avgustom.

Vsem nastopajočim iskrene čestitke za izvrsten uspeh.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda